
Шопската салата беше отличена от CNN като една от 24-те най-вкусни салати в света.
Традиционното българско ястие, популярно в цяла Югоизточна Европа, се нарежда сред световни кулинарни фаворити като гръцката хориатики, френската салата Нисоаз и мексиканската версия на салатата Цезар. Медията определи шопската салата като „най-известният кулинарен продукт на България“, известен с "простата си, но ярка комбинация от нарязани узрели домати, хрупкави краставици, печени чушки, лук, магданоз и щедро поръсена с трошливо сирене – всичко това леко овкусено със зехтин".
В статията се казва, че червеното, зеленото и бялото в салатата отразяват цветовете на българското знаме, което я прави не само освежаващо ястие, но и символ на национална гордост. Си Ен Ен отдаде важност на факта, че подобно на българската шопска салата, всяко ястие в списъка разказва история за културата и съставките на страната, от която произхожда.
Наред с шопската салата, в класацията са включени и италианската селска салата „Панзанела“, японската пикантна салата „Суномоно“ с краставици и сърдечната салата „Коб“ от Съединените щати.